Církev adventistů zakázala kázat Ostravskému laickému kazateli Henryku Nowakowskému

Diskusia o všetkom ostatnom.
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Církev adventistů zakázala kázat Ostravskému laickému kazateli Henryku Nowakowskému

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Donesla se mi novinka, že prý církev adventistů a prý osobně Karel Staněk osobně zakázal asi 14 dnů před vánoci kázat laickému Ostravskému kazateli Henryku Nowakowskému, které je členem sboru Ostrava-Mar. Hory.
Nevíte o tom někdo něco více?
Zakázali mu kázat jen v jeho domovském Ostravské sboře nebo ve všech sbořích v ČR?
A proč? Neznáte někdo důvod?

Henryk Nowakowski není jen laickým kazatelem v ČR, ale asi častěji káže v Polsku, kde ho mají rádi nejen proto, že káže polski a je polák, jeho kázáním my na Ostravsku a Karvinsku normálně rozumíme, byli jsme vyučeni polštině za komančů sledováním polských programů TVP1 a 2, které dávaly americké filmy s titulkami nebo které překládal jen jeden chlap, aj. zajímavé věci, což u nás moc nebylo...

Henryk chodil do našeho Havířovského sboru v Suché nějakou dobu (už ani nevím kolik let a bylo to snad před 20 a více léty) a vždy míval velmi pěkná živá kázání.
On jako kameník vždy chodí a chodil s Bohem a pohyboval se mezi lidmi, proto má tolik zážitků s Bohem, kterými doplňuje a oživuje svá kázání ve kterých probírá často věroučné otázky a tomu čemu adventisté věří. V jeho kázáních se nikomu nemůže stát, že by usnul, jak při kázání běžného placeného kazatele, který většinou převypravuje nějaký starozákonní příběh, který všichni milionkrát slyšeli a pak nakonec řekne obehranou větu "a jaký to má význam pro nás v dnešní době?", namísto toho, aby nám běžný kazatel povyprávěl osobní zkušenosti s Bohem a obohatil to své "kázání". Ale nic takového u běžných kazatelů vůbec neslyším, asi žádné osobní zkušenosti s Bohem nemají, jinak by o nich jistě mluvili.

A tak jsem si vyhledal na Youtube nějaká kázání z poslední doby od Henryka Nowakowského, abych si připomněl jeho kázání a všechna jsem vyslechl a stojí za to je slyšet. On zkrátka mluví ve svých kázáních PRAVDU BOŽÍ a osobní zážitky s Bohem a to je mnohem více než jen převyprávěný starozákonní příběh z Písma běžného placeného kazatele, který nechodí každý den s evangeliem mezi obyčejné lidi a nesbírá zkušenosti.

Posuďte sami:
Henryk Nowakowski - "Bozy Charakter w Nas"
https://www.youtube.com/watch?v=GkHUzfoR_A4

Henryk Nowakowski "Zaufanie i modlitwa"15 07 2017
https://www.youtube.com/watch?v=h8kgY_bQYMo

Kazanie biblijne - Miłować z całego serca - Henryk Nowakowski
https://www.youtube.com/watch?v=yIqMT5lYGZ4

Ještěže existují naši bratři Poláci a nahrávají Jeho kázání.
Pokud byste věděli ještě o nějakém Henrykowě kázání, dejte vědět.

Neregistrovaný

Re: Církev adventistů zakázala kázat Ostravskému laickému kazateli Henryku Nowakowskému

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Donesla se mi novinka, že prý církev adventistů a prý osobně Karel Staněk osobně zakázal asi 14 dnů před vánoci kázat laickému Ostravskému kazateli Henryku Nowakowskému, které je členem sboru Ostrava-Mar. Hory.
Mikime, z Tvé poznámky je vidět, jak jsou nastavena určitá pravidla v casd. Jedná se o působení, resp. kázání laiků. Kdo rozhoduje o tom, kdo bude kázat? Kazatel? Výbor sboru? Členové sboru? Jasné to není a proto jsou v tom určité nesrovnalosti, někdy až manipulace.
Podle mne je místní sbor ten, který má o této věci rozhodnout, není to kazatel, ani sdružení. Samozřejmě, pokud by dotyčný měl kázání velmi špatná teologicky či projevem, kázat by neměl.
V praxi je to ale jinak - o tom, kdo bude kázat rozhoduje vlastně místní kazatel, nikdy jsem nezažil, aby se o souhlas ptal členů sboru, nanejvýš, když se ukázalo, že by začít kázat mohl někdo nový, tak o tom byla zmínka na výboru. Ale neschvalovalo se to, rozhodl to kazatel.
Při výměně kazatelů se taky stalo, že každý preferoval jiné laiky, takže někdo kázal 1xročně a někdo 3x za čtvrtletí a pak se to klidně obrátilo a někteří z kázání "vypadli".
Mám taky zkušenost, že přijel k nám kázat člověk, který měl opravdu dost ujeté názory a zanedlouho církev opustil. Kazatel nevěděl, že má ve svém mateřském sboru zákaz kázat a klidně ho naplánoval.
Co se týče Nowakowského, měl by to řešit sbor - pokud sbor uzná za vhodné, aby kázal, může se br.Staněk "stavět na hlavu" a nic nezmůže. Sbor si může určit, kolikrát bude ve sboru kázat, je to v jeho pravomoci.Žel, mnohé věci fungují jinak, nerozhoduje sbor, ale kazatel.
V případě br.Nowakowského by měl on sám, či s výborem jít za kazatelem s dotazem, proč má zákaz kázat. Pokud má výbor odvahu, může revokovat rozhodnutí kazatele či ho dokonce napomenout.
Podle mne a doufám, že i Písma, by to mělo být tak, že církev (místní sbor) rozpoznává duchovní dary. Pokud sbor rozpozná, že bratr či sestra mají dar kázat, měl by jim dám příležitost se projevit a sloužit. Kazatel je pouze částí sboru, neměl by být ten, kdo svévolně rozhoduje, plánuje, vyřazuje, nedovoluje, dovoluje. Sbor by měl plánovat kázání ve svém vlastním sboru, samozřejmě s přihlédnutím na kazatele, který by měl být cca 1x měsíčně, sbor si může zvát vlastně kohokoliv, pokud si to schválí, dávat příležitost členům se projevit v tomto daru, pokud se neosvědčí, měl by to dotyčnému říci. Současná praxe není dobrá a na tomto případu se to projevilo.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Re: Církev adventistů zakázala kázat Ostravskému laickému kazateli Henryku Nowakowskému

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Problém casd je okrem iného aj to, že tam môže kázať hocikto. Stačí ak si dobre rozumie s miestnym kazateľom.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Mám jinou zkušenost. Laičtí kazatelé v našem sboru podléhají volbě, stejně jako v ostatních služebnostech. Jejich pověření se vztahuje na místní sbor. Dále jsou k tomu "z titulu funkce" oprávněni starší sboru. Pokud u nás káže laik z jiného sboru, jsou to vesměs lidé, kteří mají pověření ve svých domovských sborech. Ještě jsem nezažil, že by kazatel v této oblasti nebral v potaz názor výboru sboru a starších. Není pravdou, že předseda sdružení nemůže zakázat někomu působit jako laický kazatel. Za prvé, souhlas sboru je omezen na sbor. V okrsku je to autoritou okrskový kazatel a ve sdružení jeho předseda. Mohou nastat situace, kdy radikální zvěst vyžaduje radikální řez. Nezpochybňoval bych pravomoci vedoucích, jen proto, že se nám nelíbí jejich rozhodnutí.
Kdo totiž nenese odpovědnost, má často ve všem jasno. Tak to někdy zkuste i s vědomím, že ne každé rozhodnutí bude moudré, správné a v pravý čas.
Zažil jsem i jiný přístup. I mezi námi jsou lidé, kteří cítí nutkání kázat. Nechci spekulovat o důvodech. Když jim to nevyjde v mateřském sboru, hledají cesty jinde, nebo na "vyšších místech". A dokážou být při tom, z mého pohledu, manipulativní, zaštiťovat se evangelizací, vydáváním literatury...Kdo rozhodne, zda je jejich činnost ku prospěchu, nebo ke zkáze "lidu Božího"?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 33 neregistrovaných