Tomáš Plechatý napísal:ambassador napísal:Když zákon "neplatí" pak je na místě dovysvětlení, protože se na světlo derou otázky.
Co je myšleno pod výrazem zákon?
Když něco neplatí tak se "to" může porušovat, přestupovat kompletně?
Co všechno se může ze "zákona" přestupovat, nerespektovat?
Je správné používat výraz "dodržovat" v kontextu zákona?
Proč všechny křesťanské církve učí tzv. desateru, když už neplatí, vlastně bylo dočasné?
"Hraje" nějakou úlohu "zákon" v křesťanství?
Samozřejmě očekávám odpověď postavenou na židovském myšlení, protože pisatelé Bible (obou částí) byli Židé..
Já rozumím výrazem zákon Sinajskou smlouvu obsaženou v knihách mojžíšových, ale i šířeji všechny knihy SZ
protože někdy Pavel cituje např z Izajáše (1 Kor 14,21 odkaz na Iz 28,9) a říká zákon, nebo Ježíš z žalmů a říká zákon (Jan 10,34 citace Žalm 82,6) nebo Pavel z genesis (Gal 4,21-22 citace z Gn 16).
Když něco neplatí, znamená to, že se nemusím řídit podle těchto nařízení, protože nejsou určená mne, neznamená to ale ani, že jsem vyzýván k opaku těch nařízení.
Pavel na mnoha místech říká např. :
,, zemřeli jste zákonu abyste se mohli oddat Kristu."
,,Nesloužíme staré smlouvě podle litery ale nové podle Ducha oživujícího."
Nejste už pod zákonem, ale pod milostí, neznamená to ale že máme hřešit, aby se rozhojňovala milost.
Hříchu jste přece zemřeli, jak byste v něm mohli teď žít.
Když jste zemřeli světu, myslete na nebeské věci, ne na pozemské.
Proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli poznat, co je Bohu milé, dokonalé atd.
(v několika variantách se opakuje)
Oblečte si nového člověka
Nejsem už pod zákonem, ale mým zákonem, je Kristus.
Cílem našeho vyučování je láska z čistého srdce. dobrého svědomí a z upřímné víry.
Ovocem Ducha je láska, radost, dobrota, pokoj, sebeovládání, dobrotivost, věrnost, tichost
Láska je trpělivá, laskává, nezávidí, nevychloubá se není domýšlivá, atd. atd.
A sám Ježíš říká, Jako já jsem miloval vás milujte jedni druhé.
Myslím, že v kontextu zákona (Staré smlouvy) není správné používat výraz dodržovat. To spíše naplnit.
,,Kdo miluje naplnil zákon."
Proč to ,,všechny" církve učí nevím, ale věřím, že je omyl, že je to znovu smíchání dospělého života z vděčnosti smíchané s dětským přístupem, dodržuje příkazy a zákazy. Ale tys stejně myslel desatero (krom soboty) jinak celý zákon dodržovat církve rozhodně neučí.
A zákon přece nejde rozdělovat.
V křesťanství zákon hraje úlohu na počátku, kdy přivádí hříšníka ke Kristu a usvědčuje z hříchu, ačkoliv to už dnes dělá i Duch Svatý.
V křesťanství zákon hraje i tu roli, že vysvětluje, proč za nás musel Ježíš Kristus zemřít, že tedy naše záchrana nebyla levná.
P.S. pro Mikima, nemyslím si, že by Ambassador stál o odpovědi od někoho, kdo
NEpředpokládá dočasnost zákona, takže si svůj výklad můžeš ušetřit, stejně ho asi všichni dopředu +- známe.
Vidím, že ti všichni houfně odpovídají, místní znalci Písma, tak píši zase já něco okolo Zákona Desatera:
Zákon Boží tvoří Desatero + ceremoniální přikázání a ustanovení, v době EGW se o tom všichni hádali, co znamená Zákon např. ke Galatským, jedni tvrdili, že to je jen ceremoniální zákon, jiní, že jen mravní, a EGW dostala hned na to vidění, že jsou zde pod pojmem zákon obsaženy oba zákony s důrazem na mravní Desatero ( viz Patriarchové a Proroci, „Zákon a soudy“).
Ježíš i všichni apoštolové zcela zřetelně v Písmu kromě Pavla učí o platnosti Desatera přikázání v NZ s tím, že tímto zákonem budeme i souzeni.
I apošt. Petr varoval před bezzákonným jednáním, správně slůvko ATHÉSMOS překládá jen málokterá Bible:
KB: 2 Petrův 3:15 A Pána našeho dlouhočekání za spasení mějte, jakož i milý bratr náš Pavel, podle sobě dané moudrosti, psal vám,
16 Jako i ve všech epištolách svých, mluvě v nich o těch věcech. Mezi nimiž některé jsou nesnadné k vyrozumění, kterýchžto neučení a neutvrzení natahují, jako i jiných Písem, k svému vlastnímu zatracení.
17
Vy tedy, nejmilejší, to prve vědouce, střeztež se,
abyste bludem těch nešlechetných lidí nebyli pojati a nevypadli od své pevnosti.
[PNS] 2 Pe 3:17 Když tedy, milovaní, máte předem toto poznání, střežte se, abyste s nimi nebyli odvedeni omylem těch,
kteří vzdorují zákonu, a neodpadli od své vlastní stálosti.
[Russian Synodal 1876] 2 P 3:17 Итак вы, возлюбленные, будучи предварены о сем, берегитесь, чтобы вам не увлечься заблуждением
беззаконников и не отпасть от своего утверждения,
(NRSV) 2 Pe 3:17 You therefore, beloved, since you are forewarned, beware that you are not carried away with the
error of the lawless and lose your own stability.
[TR+] 2Pe 3:17 umeij oun agaphtoi proginwskontej fulassesqe ina mh th twn aqesmwn planh sunapacqentej ekpeshte tou idiou sthrigmou
Prof. Dr. S. Ch. Schirlitz, Řecko-německý slovník k Novému zákonu (1893), str.10
Řecky: ATHÉSMOS – (THESMÓS = das Gesetz, (Zákon), gesetzlos, (bezzákonný), gesetzwidrig handeln (činící na odpor zákonu, protizákonný, 2 Petrova 2x7, 3x17
Vávlav Prach, Řecko-český slovník (1942), str. 18:
ATHÉSMOS = nezákonný
Shrnutí:
Apoštol Petr nás varuje před lidmi, kteří některá místa v dopisech apoštola Pavla překrucují a to hlavně ty statě, jež se dotýkají Božího zákona, a upozorňuje, že tento blud se bude vyskytovat i v budoucnosti. Z 2P 3.17 jasně vyplývá, že se ap. Petr nemýlil a jeho slova platí žel i pro ty překladatele, kteří se záměrně nedrželi standardně normativního textu /řeckého originálu/ uvádějíc volné, oslabené a pravému významu vzdálené termíny. Výrok ap. Petra však platí především pro ty kdo spisy ap. Pavla překrucují za účelem znevážení Božího Desatera.
[KB1613] 2 P 2:21 Lépe by zajisté jim bylo nepoznávati cesty spravedlnosti, nežli po nabytí známosti odvrátiti se od vydaného jim
svatého přikázaní. (…agiaj holy entolhj commandment)
[KB1613] 2 P 3:2 Abyste pamatovali na slova předpověděná od svatých proroků,
a na přikázaní vydané od nás apoštolů Pána a spasitele, (…kai and thj of the twn the apostolwn apostles hmwn of us entolhj commandment tou of the kuriou Lord kai and swthroj Savior)
Ježíš Kristus dodržel jako člověk na zemi každé přikázání Desatera, a ukázal, jak má být zachováváno a jehož je i jako Stvořitel autorem či spoluautorem (se svým Otcem).
Ježíš neměl rád ty, kteří nedodržují zákon!!!:
[KB1613] Mt 7:23 A tehdyť jim vyznám, že jsem vás nikdy neznal.
Odejděte ode mne, činitelé nepravosti. /pozn. správně přeloženo
ANOMÍA = bezzákonností/ (anomianLAWLESSNESS.[IGNT])
[NBK06] L 16:17 Spíše však pomine nebe a země, než aby přestala platit jediná čárka Zákona!
[NBK] Mt 15:6 A tak jste zrušili Boží přikázání kvůli své tradici.
Stará smlouva musela zaniknout, protože lidé nedokázali vše sami dle zákona zachovat a nikdo nikdy nebude spasen podle staré smlouvy.
V Nové smlouvě máme nově zákony zapsány v mysli a srdci a dodržujeme je nikoliv, protože musíme, ale protože Ježíše Krista milujeme stejně, jako milujeme své bližní, proto i říká apošt. Pavel, že zákon je svatý a duchovní:
[KB1613] Ř 7:12 A tak zákon zajisté jest svatý, a přikázaní svaté i spravedlivé a dobré.
[KB1613] Ř 7:14 Víme zajisté, že zákon jest duchovní, ale já jsem tělesný, prodaný hříchu. (…o the nomoj law pneumatikoj spiritual estin is…)
Pokud by bylo desatero přibito na kříž, mluvil by Pavel takovým vřelým jazykem o jeho dokonalosti a duchovnosti? Nemluvil o zákonu, jehož platnost skončila. Řekl, že „zákon JE svatý… …zákon JE duchovní“. Jinými slovy, tento zákon byl velice živý a naprosto funkční v době, kdy Pavel psal římské církvi. Naproti tomu rukou psaná ustanovení popisoval minulým časem – „BYL proti nám… …BYL nám nepřátelský“. Je jisté, že nemluvil o stejném zákonu. Jeden se týká současnosti, druhý minulosti.
O jakém zákonu nebo části zákona zde apošt. Pavel mluví?
[KB1613] Ř 13:8 Žádnému nebývejte nic dlužni, než to, abyste se vespolek milovali. Nebo kdož miluje bližního, zákon naplnil, (…nomon the law..)
[KB1613] Ř 13:9 Poněvadž to přikázaní: Nesesmilníš, nezabiješ, neukradneš, nepromluvíš křivého svědectví, nepožádáš, a jestli které jiné přikázaní, v tomto slovu se zavírá: Milovati budeš bližního svého jako sebe samého. (…entolh commandment…)
[KB1613] Ř 13:10 Láska bližnímu zle neučiní, a protož plnost zákona jest láska. (…nomou of the law…)
Bůh, jelikož je Bůh lásky, vytvořil zákon na lásce založený.
Když dodržujeme Jeho přikázání, skrze moc Svatého Ducha konajícího v nás, dokazujeme tím naši lásku k Bohu (dodržováním prvních čtyř přikázání) a k našemu bližnímu (dodržováním posledních šesti).
Dodržováním soboty milujeme nejen Boha, ale i naše bližní, kterým v sobotu dáváme svobodu od práce podle 4. přikázání!!!
Bůh se dívá do srdce, např. hřích v srdci či jen pohledem, to nebylo nějaké nové zpřísnění Zákona Ježíšem v NZ, to už znal i SZ:
Jób 31:1 Smlouvu jsem učinil s očima svýma, a proč bych hleděl na pannu?
Láska není náhradou Zákona, ale jeho naplněním.
Ostatek:
Ostatek byl už v době Eliáše:
Římanům 11:2 Bůh nezavrhl svůj lid, který předem poznal. Což nevíte, co praví Písmo o Eliášovi, když vypráví, jak si stěžuje Bohu na Izrael?
3 `Pane, tvé proroky zabili, tvé oltáře rozbořili; já jediný jsem zůstal, a i o mou duši usilují.´
4 Co mu však Bůh odpověděl? `Ponechal jsem si sedm tisíc mužů, kteří nesklonili koleno před Baalem.´
5 Tak i v nynějším čase zůstal zbytek lidu podle vyvolení z milosti.
Dnes je ostatkem ten kdo přijal Ježíše Krista a Jeho víru a chce žít, tak jak žil On, koná skutky, které mu Ježíš připraví a drží se Ježíšových slov v Písmu:
[KB1613] Zj 12:17 I rozhněval se drak na tu ženu, a šel bojovati s jinými z semene jejího, kteříž ostříhají přikázaní Božích, a mají svědectví Ježíše Krista.
[KB1613] Zj 12:17 I rozhněval se drak na tu ženu, a šel bojovati s jinými z semene jejího, kteříž ostříhají přikázaní Božích, a mají svědectví Ježíše Krista.
[KB1613] Zj 22:14 Blahoslavení, kteříž zachovávají přikázaní jeho, aby měli právo k dřevu života, a aby branami vešli do města.
Církve ale ani jedinci, které nesplňují tyto základní podmínky, nemohou být považovány za ostatek.
Pozemská truhla, na kterou si už nikdo nikdy nevzpomene (…až na Wyatta):
Jeremjáš 3:16 I stane se, když se rozmnožíte a rozplodíte v této zemi za dnů těch, dí Hospodin, že nebudou říkati více: Truhla smlouvy Hospodinovy, aniž jim vstoupí na srdce, aniž zpomenou na ni, ani k ní choditi, aniž bude více u vážnosti.
Nebeská truhla smlouvy originál v současné době:
Zjevení Janovo 11:19 I otevřín jest chrám Boží na nebi, a vidína jest truhla smlouvy jeho v chrámě jeho. I stalo se blýskání, a hlasové, a hromobití, a země třesení, i krupobití veliké.
[CEP2001]Tu se otevřel Boží chrám v nebesích, a bylo v něm vidět schránu jeho smlouvy; rozpoutaly se blesky a rachot hromu, zemětřesení(b) a hrozné krupobití.
[CSP]Tu byla otevřena cBoží svatyněa [, která je] v nebi, a byla vidět schránab jeho smlouvy v jeho svatyni; nastaly blesky,c hlasy a hromy, [zemětřesení] a veliké krupobití.
[Pavlik_CZ]A Boží chrám v nebi byl 311 otevřen a ukázala se v jeho chrámě schrána jeho 312 úmluvy 313, i nastaly blesky a hlasy 131 a hromy a zemětřesení 97 a veliké krupobití.
Nebeská truhla smlouvy nemůže být prázdná, jinak by nemohla být nazvána truhla smlouvy!
Truhla smlouvy ve SZ obsahovala hlavně desky svědectví (Desatero):
[KB1613] Ex 25:16 A dáš do truhly svědectví, kteréž dám tobě.
[Sicher] Ex 25:21 Dej víko na schránku nahoru a do schránky vlož [desky] svědectví, které ti dám.
NBK] Ex 34:28 Byl tam s Hospodinem čtyřicet dní a čtyřicet nocí, aniž jedl chléb nebo pil vodu. A na ty desky napsal slova smlouvy, [totiž] deset přikázání.
Další důkaz o tom, že je Desatero (Svědectví) v nebi:
Zjevení Janovo 15:5 Potom jsem uviděl: V nebi byla otevřena svatyně stánku svědectví.