Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Viktorrealita napísal: 23 Sep 2025, 09:57 Ambassador

Sú to polemicke otázky na adresu adventistov, aby sa videlo, akého Krista vyznávajú.

Takže nemusím byť adventista, aby som bol spasený a teda môžem byť členom akejkoľvek cirkvi, ktorá nasleduje Krista. Súhlasíš s tým?

Prečo si adventistom?

Máš istotu spásy v Kristu? Ak nie, tak prečo?

Čo všetko musím dodržiavať, aby som bol spasený?

Je spása jedine z milosti, alebo - ale aj zo skutkov?

Súhlasíš s tým, že kto má v srdci Krista, tak má v srdci Boha? Je pre teba Kristus Bohom?

Je podmienkou spásy znovuzrodenie z Boha? Čo
predcháza spasiteľnej viere?

Ako chápeš znovuzrodenie z Boha a z akej vôle sa to deje - Božej, alebo ľudskej?
Místo přímé odpovědi na konkrétní otázky, které jsem vám položil, přecházíte k úplně jiné sérii otázek – tentokrát zaměřených na mě osobně, ne na obsah mého komentáře.

Přitom já jsem se vás ptal naprosto konkrétně, např.:
– Kde jsem ve svém textu tvrdil, že spása je podmíněna sobotou?
– Kde jsem zmiňoval tělesný odpočinek nebo zákonictví?
– Kde jsem psal, že sobota má být závazná pod hrozbou hříchu?

Tyto otázky byly jednoduché a věcné – šlo mi o to, abyste se vyjádřil k tomu, co jsem skutečně napsal, ne k tomu, co jste mi následně přisoudil.

Současně je v mých otázkách také nepřímá odpověď. Místo odpovědi jste ale zvolil další směr – jako byste neměl potřebu se k tomu, co píšu, vůbec vracet. Pokud nechcete reagovat na položené otázky, samozřejmě nemusíte, ale potom to působí, že se diskuzi nad konkrétním tématem vyhýbáte.

Mohu vám samozřejmě odpovědět i na vaše dotazy, ale rád bych nejprve věděl, jestli máte zájem o vzájemnou diskuzi, nebo o jednostranný výslech. Pokud platí to první, můžeme pokračovat – ale prosím, držme se navzájem toho, co kdo skutečně napsal.

Pripojený
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

ambassador napísal: 23 Sep 2025, 12:41 Přitom já jsem se vás ptal naprosto konkrétně, např.:
Kde konkrétne píšem, že to napísal ambassador? Písal som všeobecne a konštatoval, že niektorí tak učia a nachádza sa to aj v učení adventizmu. Až následne som bol osobný a opýtal som sa, aby som vedel, skade vietor fúka. Často dávam polemické otázky a netreba to brať osobne. Píšem, že niektorí tak učili a to už od začiatku a pozostatky toho učenie sa nachádzaju aj teraz v niektorých církvách.

Ak odpovieš na tieto moje otázky, tak budem vedieť, čo ambassador vyznáva, akého krista.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Viktorrealita napísal: 23 Sep 2025, 14:53
ambassador napísal: 23 Sep 2025, 12:41 Přitom já jsem se vás ptal naprosto konkrétně, např.:
Kde konkrétne píšem, že to napísal ambassador? Písal som všeobecne a konštatoval, že niektorí tak učia a nachádza sa to aj v učení adventizmu. Až následne som bol osobný a opýtal som sa, aby som vedel, skade vietor fúka. Často dávam polemické otázky a netreba to brať osobne. Píšem, že niektorí tak učili a to už od začiatku a pozostatky toho učenie sa nachádzaju aj teraz v niektorých církvách.

Ak odpovieš na tieto moje otázky, tak budem vedieť, čo ambassador vyznáva, akého krista.
Takže jste mi sice nic výslovně nepřipsal, ale celou svou odpověď jste formuloval jako reakci – a ta byla plná argumentů proti postojům, které jsem nikde nenapsal, ale které jsou prý „někde v adventismu“. Pak se ptáte, co vyznávám, „aby bylo jasno“.

Ale právě tady je ten problém.

Já s vámi nechci diskutovat o tom, co si myslíte, že zastávám, ale o tom, co jsem skutečně napsal. A to jste od začátku ignoroval. Nepsal jsem o zákonické sobotě, nepsal jsem, že spása je ze skutků, nepsal jsem, že kdo nesvětí sobotu, není spasen.
Psal jsem o židovských kořenech křesťanství, o významu soboty jako daru, a o historickém posunu v chápání biblických ustanovení. To je rozdíl.

Z vaší odpovědi mám stále dojem, že se více snažíte roztřídit mě do správné škatulky, než odpovědět na to, co jsem skutečně řekl. To není diskuse – to je předpojaté vyšetřování.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Viktorrealita a 2 neregistrovaní